WhatsApp

MANİPLE Mangan Sülfat İçerikli Yaprak Gübresi

0 Yorum Yorum Yap
Stok Durumu

Toprakların mangan içeriği 200-3000 ppm arasında değişmektedir. Toprak pH’sı ile mangan elverişliliği arasında sıkı bir ilişki vardır. Yüksek pH’ lı topraklarda manganın alınabilirliği düşüktür. Bu sebeple kireçli topraklarda Mn eksikliği sık görülür.

 

MANGAN NOKSANLIĞI :

  • Mangan noksanlığı belirtileri  Mg  noksanlığı belirtilerine benzer. Yapraklardaki damarlar arasında sarama görülür. Ancak  Mg  noksanlığı önce yaşlı yapraklarda olmasına karşılık  Mn  noksanlığı genç yapraklarda görülür.  Mangan  noksanlığında yapraklar arası 'kloroza' ilave olarak yapraklarda sarı noktalar halinde lekeler oluşur.
  • Meyve ağaçlarında  Mn  eksikliği belirtileri rahatlıkla  demir  noksanlığı ile karışabilir. Yaprak analizleri doğru teşhis için önemli bir araçtır. 25-30 ppm’ den az  Mn  bulunursa mangan eksikliği muhtemeldir. 20 ppm’ den az olursa mangan noksanlığı vardır.
  • Şeftali, kayısı ve erik diğer sert çekirdeklilere göre daha fazla  mangana  ihtiyaç gösterirler.
  •   Asmada yaprak yüzeyinde üniform bir sararma olur. Yapraklar normalden küçük ve açık yeşil renklidirler. Zamanla çok sayıda küçük nekrotik lekeler ortaya çıkar. Sonunda sarı bölgeler kahverengine döner ve yaprak ölür.

 

              MANIPLE UYGULAMASI   :

  • Mangan  noksanlığı daha çok kireçli yüksek pH’ ya sahip topraklarda yetiştirilen bitkilerde görülür. Böyle topraklara  mangan sülfat  gibi tuzlar vermek genellikle faydasızdır. Çünkü verilen  mangan  kısa sürede yükseltgenerek alınamaz hale gelir. Böyle topraklara  mangan  verilecekse serpme yerine banda toplu olarak verilmelidir.  Manganlı  gübrelerin yaprağa uygulanmaları da mümkündür. Bu amaçla kullanılmak üzere çeşitli  Mn- şelatlar üretilmektedir. 
  • 100 lt suya 200 gr hesabıyla  Maniple Çözeltisi   yapraklardan uygulanabilir. 
  • Manganın  bitkilerde hareket kabiliyeti iyi olmadığından uygulama 2-3 kez tekrarlanmalıdır. 
  • Toprağa verilecekse dekara 3 kg  Mn  hesabıyla Maniple verilebilir.
  • Meyve ağaçlarında (taç iz düşümü x 100gr x yaş/ağaç) şeklinde uygulanması tavsiye edilir.

 

 
Sebzelerde (Domates,Patlıcan,Kabak,Salatalık,Marul  vs.) renklerinin mükemmel olmasını sağlar.
Meyvelerde (Kiraz,Çilek,Elma,vs) Olgunlaşma sırasındaki uygulamalarda renklenme daha kolay ve albeninin fazla olmasını sağlar.
Toplam 0 Yorum

0

Ortalama Puan

Yorum yapabilmek için Üye Girişi yapmalısınız